Bedrijfsovername

 

“Het vervelende aan dat alles in één keer goed is gegaan, is dat maar weinigen weten hoe moeilijk het eigenlijk was”

CASE: Familiebedrijf 4e generatie; oudste dochter neemt bedrijf over van vader *

Je kent in je omgeving vast bedrijven met familie als eigenaren waar de volgende generatie het stokje gaat overnemen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de familiebedrijfsopvolgingen mislukt door gebrek aan communicatie, begrip, samenwerking. “Senior wil junior niet kwetsen en junior wil senior niet teleurstellen” leidt al snel tot een patstelling in menig familiebedrijf.

In dit geval; een 3e generatie familiebedrijf, gerund door vader en moeder, waarbij de 4e generatie, de oudste zus, de beoogde opvolger is. Zaakkracht is gevraagd deze familie hierin te begeleiden. En niet alleen op de technische en juridische aspecten van de bedrijfsopvolging. Maar met name ook de dagelijkse bedrijfsvoering, communicatie en samenwerking tussen de 2 generaties tijdens dit traject. We interviewden vader en dochter onlangs om inzicht te krijgen in hun ervaringen.

Wat was de primaire vraag bij het starten van het traject?

“Als familie kregen we het samen niet rond. Er was teveel verschil in beleving. We hadden wel hetzelfde doel, maar hadden niet dezelfde weg voor ogen. En we voerden veel te veel onnodige discussies en de emoties liepen hoog op. We waren al zo ver dat we op vuisthoogte stonden. Het bedrijf moest blijven bestaan, daar waren we het als familie over eens. Maar het was jij of ik eruit.

Waar ben je uiteindelijk in geholpen?

“Door de begeleiding vanuit Zaakkracht. Die hield ons beide een spiegel voor en hield rekening met onze emoties. Hierdoor werden we geholpen de focus weer te hebben op de bedrijfsvoering. En tegelijkertijd te communiceren naar elkaar als zakenpartners, maar ook als familie. Het was gedurende 2 jaar een lange en zware weg maar het is ons gelukt. De formele bedrijfsoverdracht is nu aanstaande. Alles is goed uitgesproken, gecommuniceerd en er is (eindelijk) geluisterd naar elkaar en met respect geformaliseerd. Als we geen steun hadden gehad was de bedrijfsovername sec misschien wel gelukt, maar was de familieband helemaal kapot. En dat was het ons beide niet waard geweest”.

Hoe was de impact op de overige familieleden en werknemers?

“Met name moeder en m’n twee broers vonden het fijn dat externen ‘het gezeur’ aan wilden horen. Dat we iemand gevonden hadden waar we beide goed mee kunnen en die we verrouwen. Waar we mee verder konden.  Als buitenstaanders maar toch direct betrokken familie werden zij er ook moedeloos van. Privé beïnvloedde het natuurlijk ook de sfeer en andere familieleden kregen dat ook mee. Laat staan de collega’s die zich ook afvroegen of en hoe het verder moest.”

Waarom Zaakkracht?

“We kregen een tip via een bevriende ondernemer. We zochten een coach die goed kan aanvoelen wat er binnen een organisatie speelt. Die duidelijk een spiegel en zelfreflectie durft voor te houden bij een ander. Onze begeleider van Zaakkracht kan dat en deed dat. Hij heeft zelf met het bijltje gehakt en kan door zijn eigen jarenlange directie-ervaring exact de vertaalslag maken naar ons bedrijf. Omdat we vastzaten en gedurfd hebben te investeren in het begintraject heeft dit ons veel geld en ellende bespaard. En met kerst in goede harmonie bij elkaar. Voorkomen is gelukkig nog altijd beter als genezen!

 

Wil jij meer weten over expertise in bedrijfsovernames? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Expert:
Benno Schildkamp

 

* = om privacy redenen geanonimiseerd

Bedrijfsovername in de familie? Vraag Zaakkracht voor een eerste advies

Kennismaken