Gerald Zweers

“Zaakkracht was onze vaste hand in het donkere en glibberige landschap van het overnameproces”

Wat is de kracht van Zaakkracht? En waarom zou ik ze betrekken bij mijn bedrijf? Logische vragen en iets wat wij willen uitleggen aan de hand van zaken waar wij bij betrokken zijn of zijn geweest. Deze keer het verhaal van Logic Medical.

Martijn Last, Adviseur overnames en financieringen van Zaakkracht, heeft deze casus begeleid.

De Zaak

In 2020 wordt het MT van Logic Medical bijgepraat door de eigenaren van het bedrijf. Zij bereiken over niet al te lange tijd de pensioenleeftijd en zijn bezig met een partij die de zaak over wil nemen. Als in de zomer blijkt dat de verkoop aan deze partij niet lukt kijken drie MT leden elkaar aan en is het plan gesmeden. Zij willen het bedrijf over gaan nemen. Een traject dat bijna een jaar zal duren en naar tevredenheid wordt afgesloten. Gerald Zweers, Ronald ten Bos en Nick Budel mogen zich inmiddels eigenaar noemen.

Logic Medical

Logic Medical verzorgt onderhoud en keuringen van apparatuur in de zorgsector, zowel in preventief onderhoud als in directe reparatiediensten. Daarnaast biedt Logic Medical consultancy en managementdiensten op het gebied van inkoop, planning en onderhoud van (nieuwe) medische hulpmiddelen. Ook voorziet Logic Medical in opleiding en detachering van technisch personeel, verkoop van test en meetmiddelen, het geven van trainingen en het bieden van risico gestuurd onderhoud wat specifiek is ontwikkeld en gericht is op kostenreductie aan de zorgsector te kunnen aanbieden. Logic Medical levert haar diensten aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen, revalidatieklinieken, leveranciers en het Centrum voor Thuisbeademing.

De kracht van Zaakkracht

Logic Medical: ‘Dat wij de zaak wilden overnemen was snel besloten, maar wij hadden alle drie geen kaas gegeten van de aanpak van zo’n project. En daar kwam Zaakkracht om de hoek kijken. Wij hadden via mond tot mond reclame al vaker over ze gehoord. Ze staan in deze omgeving gewoon goed aangeschreven. Bij het eerste gesprek, na ongeveer een uur, waren we er uit. Met deze heren willen wij wel in zee. Het klikte gelijk goed, recht door zee, net als wij.

Zij starten echt aan de basis met de uitleg hoe zoiets gaat. Maar ook met; wat willen jullie? Hoe goed kunnen jullie samenwerken? En gaat dit ook slagen in de toekomst en welke rol zie jij voor je in het bedrijf?’

Martijn: ‘Vooral in de oriënterende fase is het belangrijk om goede onderlinge afspraken te maken. Nog voordat er maar een cent op tafel komt bepaal je de strategie, doelstellingen en je commitment. Dat is organisatiekracht! Daarna komt de financiële kant. Zaakkracht kijkt verder dan alleen de overname. We helpen voor, tijdens en na de feitelijke overname’.

Logic Medical: ‘Vanaf het begin was de aanpak praktisch met een helder stappenplan. In grote lijnen stond daar ook al de tijdsspanne in beschreven maar ook de financiële kant. Wat gaat het kosten. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Ook op spannende momenten, waarin het niet gelijk liep zoals wij graag wilden, stond Zaakkracht voor ons klaar. Met advies over hoe wij dit konden ombuigen naar mogelijkheden en door mee te denken in creatieve oplossingen. Zo is het uiteindelijk toch gelukt. Daarnaast heeft Zaakkracht ons ook geholpen om de strategie voor de lange termijn vast te leggen. Zowel planmatig maar ook de afspraken onderling. De plannen voor de eerste vijf jaar zijn helder en de afspraken liggen goed vast.’

Martijn: ‘Het regelen van een financiering of juridische bijstand, daar zijn wij echt niet uniek in. Maar de begeleiding, het bepalen van de focus en de impact die dit op de betrokken personen heeft, onderscheidt ons van de rest. En dat is onze kracht! Dat zet ook deze ondernemers in hun kracht. De passie voor het bedrijf is omgezet naar eigenaarschap en werkgeverschap.

Jouw team ook perfect op elkaar afgestemd? Vraag Zaakkracht voor een eerste advies

kennismaken